Prikbord
Hieronder lees je interessante voorstellingen, cursussen & workshops, cd's & boeken.
Hiernaast kun je verderklikken naar literaire prijzen en interessante links.
Tips welkom post@inhetlabyrint.nl
Dichteres Babs Gons is vanaf september 2023 twee jaar lang Dichter des Vaderlands. Zij volgt in die functie Lieke Marsman op, wier termijn eind januari eindigde. Babs Gons (1971) werd tot Dichter des Vaderlands benoemd op voordracht van een comité van dichters en poëziekenners. Zij zal, in het ambt van Dichter des Vaderlands, optreden als ambassadeur voor de poëzie, onder andere door te dichten bij landelijke (nieuws)gebeurtenissen.
Alle info www.dichterdesvaderlands.nl
ILFU is een jaarlijks festival én een dagelijks online platform voor literatuur. We halen de beste schrijvers van de wereld naar Utrecht tijdens ons festival en publiceren werk in opdracht op ons platform.
De missie van ILFU is te laten zien dat literatuur ertoe doet.
ILFU brengt literatuur op het podium, en wel in de brede zin van het woord: van performancepoëzie tot lezingen, van literaire filmvertoningen tot schrijversinterviews en alles ertussenin.
Alle info op ILFU
Voor cursussen, zie ILFU academy
Adres: Oudegracht 237 3511 NK UTRECHT
Schrijfactiviteiten, literaire voordrachts bijeenkomsten, workshops, wedstrijden en een eigen tijdschrift!
Taalpodium is met meer dan honderd leden de grootste vereniging van veelal ‘autonome’ dichters en schrijvers in Midden-Nederland. Al meer dan 30 jaar biedt Taalpodium haar leden de kans hun verhalen en gedichten voor te dragen en te publiceren. Op diverse (deels open) podiumbijeenkomsten, in het eigen literaire tijdschrift SCHREEF en in de tweejaarlijkse Verzamelbundel.
Meer weten? Lid worden?
Bekijk het op www.taalpodium.nl
Schrijftotaal – Voor autobiografisch en creatief schrijven
Meer lezen www.salonsaffier.nl
meer info: www.perdu.nl
3 juli 2022
Schrijver en dichter Remco Campert is op 92-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Amsterdam.
Vier jaar geleden maakte hij al bekend dat hij stopte met schrijven, al verschenen er daarna nog wel 'notities' van zijn hand in de Volkskrant.
Hij wordt gezien als een van de belangrijkste naoorlogse dichters. Hij richtte met zijn vriend Rudy Kousbroek na de oorlog het tijdschrift Braak op, dat een podium werd voor de Vijftigers, een kunstenaarsstroming waartoe Campert ook werd gerekend. Anders dan andere Vijftigers zoals Lucebert en Gerrit Kouwenaar schreef hij toegankelijke, spreektalige gedichten.
Bij het grote publiek brak hij in 1961 door met zijn roman Het leven is vurrukkulluk, over een dag uit het lege bestaan van een groep Amsterdamse jongeren. Daarna publiceerde hij verschillende verhalenbundels, die ook goed verkocht werden.
Campert was de zoon van de dichter Jan Campert, bekend van het verzetsgedicht Het lied der achttien doden. Hij heeft zijn vader, die in 1943 in concentratiekamp Neuengamme om het leven kwam, nauwelijks gekend.
Campert is vier keer getrouwd, uit zijn derde huwelijk had hij twee kinderen. De laatste 26 jaar van zijn leven was hij getrouwd met Deborah Wolf.
13 augustus 2021
In Amsterdam is op 84-jarige leeftijd K. Schippers overleden. De schrijver en dichter leed al langere tijd aan kanker en kon niet meer behandeld worden. K. Schippers was een pseudoniem, hij werd geboren als Gerard Stigter.
Recent kwam er met Nu je het zegt nog een roman uit van K. Schippers. In 1963 debuteerde hij met de dichtbundel De waarheid als De Koe. Enkele jaren daarvoor was K. Schippers een van de medeoprichters van het tijdschrift Barbarber, samen met G. Brands en J. Bernlef.
Lees meer op www.nos.nl
juni 2021
A.L. Snijders was een pseudoniem van Peter Cornelis Müller. Hij stond bekend als de meester van het 'zeer korte verhaal', een genre dat door hem zelf was bedacht.
Snijders was tientallen jaren docent Nederlands en begon in de jaren 80 columns in diverse kranten te schrijven. In 1992 debuteerde hij in boekvorm, met de columnbundel Ik leef aan de rand van de wereld. Erna volgden in hoog tempo meer bundels met columns en korte verhalen.
De 'zeer korte verhalen' die Snijders introduceerde, hadden hooguit een paar honderd woorden. Hij publiceerde twaalf bundels met deze 'zkv's' bij AFdH Uitgevers, dat in 2006 speciaal werd opgericht om het werk van Snijders te kunnen uitgeven.
In 2010 won Snijders de Constantijn Huygens-prijs, een van de belangrijkste oeuvreprijzen in het Nederlandse taalgebied. De jury stelde toen dat Snijders zelfs de kortste tekst grote blijvendheid wist te verlenen.
De eerste zkv-bundel van Snijders was Belangrijk is dat ik niet aan lezers denk, met daarin 336 zeer korte verhalen. In april van dit jaar verscheen zijn laatste bundel Tat Tvam Asi. Snijders schreef ook voor onder meer de VPRO Gids.
30 juli 2020
Schrijven is een gave van God en krankzinnigheid al helemaal. Je moet een paar jaar in het gekkenhuis hebben gezeten en eruit weten te komen, vatte schrijver Maarten Biesheuvel het auteursbestaan samen op het Boekenbal van 2015.
In Leiden is op 81-jarige leeftijd de schrijver Maarten Biesheuvel overleden, na een kort ziekbed. Biesheuvel werd gezien als een meester van het korte verhaal in de Nederlandse literatuur.
Hij debuteerde in 1972 met de verhalenbundel In de bovenkooi. Daarna volgden nog tientallen bundels. Terugkerende thema's in Biesheuvels werk waren zijn gereformeerde opvoeding en het verblijf in psychiatrische inrichtingen.
Zelf bracht de auteur daar een aanzienlijk deel van zijn leven door. Hij kampte met depressies, psychoses en 'levensangst' als gevolg van een bipolaire stoornis.
Zie ook: NOS en VPRO (podcastserie)
Rotterdamse dichter Hans Sleutelaar overleden
Donderdagavond 25 juni is de Rotterdamse dichter Hans Sleutelaar (84) overleden. Bij het grote publiek was hij niet heel bekend, maar in de kringen van de Zestigers - Armando, Vinkenoog en Vaandrager - was hij invloedrijk. Van Sleutelaar is de beroemde zin: Wollt Ihr die totale Poesie?
Rotterdam heeft mij gevormd, als mens, als dichter, zei hij vier jaar geleden in een interview met NRC. We waren jong, we wilden iets maken, een plek vinden. Onze opponenten waren de Vijftigers, die zaten allemaal in Amsterdam. Wij zaten hier waar niets was.
Rotterdam is een no-nonsense-stad. Dat echoot na in de gedichten die we schreven. Heldere taal, dwingend ritme. Wij hadden een andere verstandhouding met het woord dan de Vijftigers, wij wilden het alledaagse in ere herstellen. Het zakelijke van Rotterdam, het dynamische, het zeggen-waar-het-op-staat — dat zijn wel dingen die je op mijn gedichten kunt plakken.
Sleutelaar was mede-oprichter van het tijdschrift De Nieuwe Stijl, schreef voor de Haagse Post en was hoofdredacteur van uitgeverij Boelen. Hij schreef zo'n zestig, zeventig gedichten. Tegen Rijnmond, in 2016: Ik werk langzaam. Het moet wel goed zijn, wil ik het kunst noemen.
Datzelfde jaar werd Sleutelaar onderscheiden met de prestigieuze Anna Blaman Prijs.
Sleutelaar woonde lang in het buitenland. Vijf jaar geleden keerde hij terug naar zijn geboortestad Rotterdam. De laatste jaren leed hij aan de ziekte van Parkinson.
Dichter Mischa de Vreede (83) overleden
mei 2020
Schrijfster en dichteres Mischa de Vreede is overleden. Ze is 83 jaar geworden. De Vreede debuteerde als dichter in 1959 met de bundel Met huid en hand.
Mischa de Vreede werd in 1936 geboren in Jakarta (destijds Batavia) en droeg de eerste achttien jaar van haar leven de naam Henny. Haar vader was dominee en haar moeder predikant. In 1946 keerde het gezin naar Nederland terug. Ze schreef gedichten, romans, kinderboeken en vertaalde ook romans. Op haar eigen site worden specifiek Herzog van Saul Bellow en De geverfde vogel van Jerzy Kosinski genoemd.
Als De Vreede in 1965 door Steven Membrecht in De Telegraaf wordt geïnterviewd (‘MISCHA DE VREEDE is zelden tevreden met eigen werk, Efficiënte vrouw van architect’) over haar ervaringen in het kamp en over haar schrijverschap. Daarover zegt ze:
Ik geloof dat er twee manieren zijn; De meeste hedendaagse schrijvers behelpen zich met het putten uit eigen ervaring, dat vind ik niet veel waard eigenlijk. Het is het goed opsommen van dingen die gebeurd zijn en dan ben je een goed journalist. De tweede manier, en daar hoop ik door jaren niets doen aan toe te komen, is dat je creëert al schrijvend.
Die literatuuropvatting heeft ze later laten varen in boeken die ze over haar jeugd in Nederlands-Indië schreef. In 1994 vertelt ze aan Hans Visser in de Provinciale Zeeuwse Courant over de oorlog:
Als domineesdochter had je het extra moeilijk. Je moest uitblinken, maar mocht daarmee geen aandacht trekken. In een van mijn verhalen staat hoe een psycholoog tegen mijn moeder zei dat ik zo’n intelligent kind was. Ze antwoordde: ‘Dat kan wel waar zijn, maar dat hoeft ze niet zelf te weten.’ Ik was vier toen ik vanuit een warme Indische tuin in het kamp werd getild. Daar leerde je als kind buigen voor Japanners, terwijl je inwendig overeind moest blijven.’
‘Je leerde ongezeglijk zijn, je verzetten tegen autoriteiten. Ik heb dat altijd gehouden, voor mij bestaan ze niet eens. Je vindt dat bij een hele generatie. Wat wil je: scholieren zagen in de kampen hun leraren onzindelijk worden. Die hadden dysenterie en konden de wc niet altijd op tijd bereiken. Ze deden het dan langs de kant van de weg. Hun leerlingen kreeg je later toch zeker niet meer in de schoolbanken?’
De dichter, schilder en televisiemaker Hans Verhagen is op 81-jarige leeftijd overleden. Hij was al geruime tijd ziek, laat zijn uitgever Nijgh & Van Ditmar weten.
Voor zijn poëzie won Verhagen in 2009 de P.C. Hooftprijs. Zowel tijdens de jaren 60 als in de 21ste eeuw schreef Verhagen verbluffend goede poëzie, zei de jury van de prestigieuze prijs toen. Vanwege zijn humor, zijn engagement, zijn poëtische durf en eigenzinnigheid dragen wij hem voor.
In 2017 verscheen een bundel met de verzamelde gedichten van Verhagen. Op de achterflap zegt Remco Campert: Naar mijn onbescheiden mening is Verhagen met Lucebert de grootste moderne Nederlandse dichter.
Verhagen debuteerde begin jaren 60 met de dichtbundel Anatomie van een Noorman. Hij werd onderdeel van het literaire tijdschrift Gard Sivik, dat later De Nieuwe Stijl ging heten. Samen met de dichters Armando, Hans Sleutelaar en C.B. Vaandrager zette hij zich af tegen de poëzie van de Vijftigers.
In 1967 maakte Verhagen samen met Wim T. Schippers en Wim van der Linden het geruchtmakende televisieprogramma Hoepla voor de VPRO. In dat programma werd voor de eerste keer een naakte vrouw op de Nederlandse televisie uitgezonden.
Ook na de jaren 60 werkte Verhagen nog aan allerlei verschillende dichtbundels en televisieprogramma's. Ook begon hij in de jaren 80 met schilderen.
16 maart 2018
De dichter en schrijver F. Starik (pseudoniem van Frank von der Möhlen) is in Amsterdam overleden. Hij kreeg een hartstilstand, heeft zijn uitgever Nieuw Amsterdam bekendgemaakt.
Starik was 59. Hij schreef tien dichtbundels, trad op op festivals als Lowlands en Oerol en was in het Amsterdamse vooral bekend als "uitvaartdichter": hij droeg bij begrafenissen van eenzaam gestorven mensen bij de kist een speciaal geschreven gedicht voor. Over zijn ervaringen schreef hij de boeken Een steek diep en Schetsen van verloren levens, waarin hij de verhalen van de overledenen vertelde.
In 2009 kreeg hij de Amsterdamprijs voor de Kunst, later was hij stadsdichter en kreeg hij van burgemeester Van der Laan het Ereteken van Verdienste opgespeld.
1 februari 2018
Dichter Menno Wigman is overleden. Hij is 51 jaar geworden. Wigman overleed aan een dubbele longontsteking in combinatie met een zwak hart.
Hij debuteerde met de bundel Zomers stinken alle steden (1997). De bundel Mijn naam is legioen uit 2012 kreeg zeer goede recensies; de bundel werd voor poëziebegrippen heel goed verkocht. Mijn naam is Legioen werd bekroond met de Awater Poëzieprijs 2012 .
In 2016 verscheen zijn laatste dichtbundel, Slordig met geluk getiteld. De bundel werd gisteren genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2018.
Uitgeverij Prometheus heeft inmiddels een in memoriam voor de dichter op haar site gezet:
Wij treuren om het verlies van een van de grootste dichters van ons taalgebied. Menno Wigman was een van die weinige dichters die zowel zijn vakgenoten als het grote, in literatuur geïnteresseerde publiek voor zijn dichtkunst wist te winnen. Zijn dood is een slag voor de Nederlandse poëzie.
Schrijven online bevat veel informatie voor wie graag schrijft of wil gaan schrijven.
Benieuwd naar het komende nummer van Schrijven Magazine? Kijk hier.
Zullen wij confetti van onszelf maken en gaan dwarrelen, feestelijk en ongericht
7 oktober 2023 - 20.00 uur
Dit jaar zal de 40ste editie van de Nacht van de Poëzie weer als vanouds plaatsvinden. Piet Piryns en Ester Naomi Perquin zullen in de Grote Zaal van TivoliVredenburg optredens van de beste dichters van dit moment begeleiden, afgewisseld met muzikale entr’actes.
Tot de eerste bevestigde dichtersnamen behoren twee oudgedienden die er al op de eerste Nacht in 1980 bij waren, Jean Pierre Rawie en Bart Chabot, evenals twee nieuwe talenten voor wie dit de eerste Nacht wordt: Mahat Arab en Alara Adilow. Ook Eva Gerlach is bij deze jubileumeditie van de partij. Van haar hand is de ‘nachtregel’ van dit jaar.
Lees alle informatie onder onder de nacht.