Hieronder vind je cursussen die ik gaf in samenwerking met gespecialiseerde collega's, in chronologische volgorde.
De workshop Luidkeels leven biedt schrijfinspiratie en een rustige omgeving om je pen op papier te houden of je laptop gaande. Als rode draad door de dag bieden wij ruimte en speelse schrijfinspiratie.
Samenwerking met Ine van Emmerik ( www.extravaleren.nl).
workshop Portret in Gedicht & Collage
In het ruime en huiselijke atelier van Isabelle lezen we samen gedichten onder leiding van Ceciel. Daarna begeleidt Isabelle ons in het creëren van een eigen fotocollage bij een gekozen gedicht.
Laat je verrassen door je eigen taalverbeelding!
Samenwerking met Isabelle Zumbrink ( www.gloeidraadjes.nl )
Een klein uur schrijven aan wat jij wil.
Bij binnenkomst is er gelegenheid met elkaar te praten onder het genot van een kop koffie of thee. Om 10.30 uur vragen we stilte, gaan telefoons en internet uit en schrijft ieder voor zich. Na drie kwartier wordt de schrijfstilte opgeheven en kun je nog iets te drinken. Uiterlijk om 11.45 uur sluiten we het schrijfcafé. Je brengt dus je eigen schrijfidee of –project mee.
Samenwerking met Ine van Emmerik ( www.extravaleren.nl).
In vier ochtenden lezen en schrijven we onderzoekend aan de hand van aangereikte tekst of beeld. De bijeenkomsten geven gelegenheid tot ontmoeting en uitwisseling. Thuis kun je met het aangereikte materiaal eventueel dagelijks verder mijmeren, schrijven, plakken & knippen.
Ervaring met schrijven is niet nodig.
Samenwerking met Ine van Emmerik ( www.extravaleren.nl).
Terug naar Cursusaanbod
Jaarserie: lezen & schrijven, kijken & mijmeren, luisteren & delen (april 2014 - maart 2015)
Samenwerking met Ine van Emmerik, jurist en psycholoog. In haar eigen bedrijf Extravaleren werkt zij als critical friend, schrijver en onderzoeker voor individuele professionals en organisaties in de zakelijke dienstverlening. Zie ook www.extravaleren.nl.
In vroeger tijden was een album een losbladig systeem van vellen perkament (velijnen) die je zelf samenvoegde tot een boek. Dit principe inspireerde Ceciel Boudewijn en Ine van Emmerik tot het maken van de serie Album van Rijke Uren, waarin we met elkaar en ieder voor zich een album samenstellen dat het ritme van een jaar weerspiegelt.
Gedurende dit jaar onderzoeken we ritmes van een dag, week, maanden en seizoenen. De maandelijkse bijeenkomsten bieden structuur en inspiratie om te schrijven, te lezen, ervaringen te delen en te ontdekken wat voor jouw persoonlijk ritme van belang is. Ze reiken je inzichten aan uit verschillende tradities, over getijden, seizoenen en levensloop.
In de tussenliggende weken verzamel, schrijf, lees en mijmer je naar eigen inzicht verder met wat je voorgelegd is en met wat je zelf tegenkomt. Denk daarbij aan gedichten & uitspraken, beeldende kunst & muziek, wandeling & meditatie, kleur, & geur, natuur & stilte. Op deze manier werk je aan een persoonlijk album van rijke uren. Ben jij ook zo benieuwd hoe jouw jaarritme vorm krijgt?
De serie wordt aangeboden door de Evangelisch-Lutherse gemeente Utrecht. Predikante Catrien van Opstal organiseert deze cursus voor zoekers naar persoonlijke zin en betekenis, die al dan niet affiniteit hebben met de christelijke geloofstraditie. Verhalen, woorden, poëzie horen bij de Bijbelse geloofstraditie, de taal en beelden van dichters raken eveneens aan grondbetekenissen van het leven. De bijeenkomsten onderzoeken we wat de dichter wil verwoorden en wat de woorden in ons openleggen. Aan de hand van vragen en een gesprek over de gedichten, proberen we zelf eigen woorden te vinden voor wat ons raakt. Ervaring met het lezen van gedichten is niet nodig
Op drie of vier avonden bespraken we met elkaar gedichten van twee of drie dichters per serie: Miriam Vanhee, Wim Brands, Hans Andreus, M. Vasalis, C.O. Jellema, Wislawa Szymborska, Gerrit Achterberg, Marjoleine de Vos, Hanny Michaelis, Zbigniew Herbert, Herman de Coninck, Ida Gerhardt, R.M. Rilke, Hester Knibbe, Willem van Toorn, Anneke Brassinga, Rutger Kopland, Elisabeth Eybers, Bernlef en Esther Jansma.
Samenwerking met Inge van Wijgerden en Gretha Goettsch. Wil je ontdekken of schrijven iets voor jou is? Wil je nieuwe schrijfervaringen opdoen? Beleef je plezier aan taal? Meld je dan aan voor Schrijfpalet.
In een groep van circa 10 deelnemers krijg je inspirerende opdrachten van drie gecertificeerde en enthousiaste docenten, die een gevarieerd cursusprogramma hebben samengesteld.
Achtereenvolgens schrijf je portretten met Inge van Wijgerden, gedichten met Ceciel Boudewijn en korte teksten met pit, zoals een anekdote en een column, met Gretha Goettsch. De opdrachten zijn uitnodigend en zo gemaakt dat je meteen kunt beginnen.
Naast het schrijven tijdens de bijeenkomst en thuis, zijn het voorlezen van wat je schrijft en het reageren op elkaars teksten belangrijke onderdelen van de cursus.
Door te werken aan je teksten in deze groep vergroot je vrijwel ongemerkt je persoonlijke schrijfpalet.
Over de docenten:
Inge van Wijgerden (1981) geeft cursussen en workshops creatief schrijven & kinderverhalen schrijven. Meer info: www.schrijffun.nl
Gretha Goettsch (1959): 'Schrijven is kiezen. Schrijven is vormgeven. Schrijven is jezelf raken met taal, jouw taal.' Gretha geeft cursussen en workshops autobiografisch schrijven.
Ceciel Boudewijn (1965): 'Schrijven is waarnemen. Schrijven is wandelen met woorden en thuiskomen in taal.'
Ceciel geeft cursussen gedichten lezen en schrijven bij o.a. Volksuniversiteit Utrecht. Zie voor info over haar en haar werk: www.inhetlabyrint.nl
Samenwerking met Ine van Emmerik, lid van de Graalbeweging. In haar eigen bedrijf Extravaleren werkt zij als coach, consultant en onderzoeker. (www.extravaleren.nl).
Vier avonden in de vastentijd, waarin we onderzoekend lezen en schrijven aan de hand van het werk van vier vrouwelijke dichters: Wislawa Szymborska, Albertina Soepboer, Eva Gerlach en Astrid Lampe. Alle vier maken zij op een andere manier gebruik van witruimte in hun gedichten.
Gedurende de bijeenkomsten wandelen we samen door woorden en witruimte van een gedicht en laten ons inspireren om te schrijven of vorm geven aan wat we tegenkomen: beeld, kleur, muziek en sfeer kunnen daarvan onderdeel zijn. Thuis kun je met de aangereikte vragen en gedichten eventueel dagelijks verder mijmeren, schrijven, plakken & knippen.
Schrijvend onderweg (Het Graalhuis Utrecht, 2007 )
Voor mensen die dagelijks en in aandacht willen schrijven naar aanleiding van (poëtische) tekst. In zeven bijeenkomsten om de twee weken kijken we terug op onze bevindingen, schrijvend, tekenend en in gesprek.
In samenwerking met holistic pulser Esther Kornalijnslijper (www.espiral.nl)
Schrijven doe je in een stille houding aan tafel. Misschien ben je je niet bewust van je lichaam. Toch stromen de woorden door je arm via je pen op papier. Deze middag onderzoeken we aan de hand van korte schrijfopdrachten en lichaamsoefeningen hoe het is om te schrijven als je in beweging komt. Ervaring met lichaamswerk of schrijven is niet nodig. Trek kleding aan waarin je je makkelijk kunt bewegen.
Op het lijf geschreven, workshop Schrijven en Bewegen II (Angelshop Utrecht, 2008)
Wat is jou op het lijf geschreven? Deze middag onderzoeken we aan de hand van korte associatieve schrijfopdrachten wat bij jouw lichaam past als je beweegt of bewogen wordt. We schrijven op blanco papier, op foto's of op een lichaamsomtrek. Misschien ga je naar huis met een dichtregel op jouw lijf geschreven! Ervaring met lichaamswerk of schrijven is niet nodig. Trek kleding aan waarin je je makkelijk kunt bewegen.
Samenwerking met Annemarie 't Hoen. Zij is opgeleid aan de Lerarenopleiding voor Textiel en Tekenen en geeft al jaren les op een school voor Beroepsonderwijs in Amsterdam, vooral in Textiel, maar ook in Tekenen. Poëzie en beeld zijn voor haar onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Veel dichters hebben zich laten inspireren door schilderijen of beelden. In de cursus Gedicht in Beeld wordt aandacht besteed aan de combinatie beeld en gedicht. Tijdens de eerste bijeenkomsten bekijken we schilderijen en lezen gedichten geschreven bij beeldend werk. Zowel beeld als gedicht kunnen ons uitnodigen om zelf te schrijven. In de laatste twee bijeenkomsten onderzoeken we de beeldende kracht van poëzie door deze tot uitdrukking te brengen onder leiding van Annemarie 't Hoen. (Bijna) alles is mogelijk, laat je verrassen!